Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás
ora2020.12.27
Az ICD (implantálható cardioverter defibrillátor) egy speciális pacemaker, ami nemcsak a lassú szívműködés kivédésére képes, hanem az igen magas pulzusszámmal járó életveszélyes szívritmuszavarok megszüntetésére is alkalmas.

Felépítését tekintve a pacemakerekhez hasonlóan egy generátorból és a hozzá csatlakoztatott elektródákból áll. Lényeges különbség, hogy a bőr alá ültetett generátor nagyobb méretű a hagyományos pacemakerekhez képest, illetve az elektróda is összetettebb felépítésű.
A pacemakerekhez hasonlóan ICD-kből is léteznek egy-, két-, és háromüregű rendszerek.

Bár minden ICD rendelkezik hagyományos pacemaker funkcióval, elsődleges célja az életveszélyes szívritmuszavarból eredő hirtelen szívhalál kivédése, emiatt olyan betegek esetén kerülnek beültetésre, akiknél az alap szívbetegségük miatt magas a hirtelen szívhalál kockázata, vagy akár már át is estek egy szívmegállás miatti újraélesztésen.

Működését tekintve a beültetett defibrillátor folyamatosan figyeli a szív ritmusát és amig a normál ritmust észleli nem avatkozik be. Ha hirtelen magas pulzusszámmal járó, életveszélyes ritmuszavar lép fel a készülék azt érzékeli és megszünteti. A normál ritmus helyreállítása alapvetően kétféleképp történhet:
-    Felülvézérléses ingerléssel. A ritmuszavarok egy részét a készülék képes másodperceken belül megszüntetni, úgy, hogy a ritmuszavart felülvezérli. Ez a beteg számára gyakran teljesen észrevétlen marad, esetleg, rövid néhány másodperces szapora szívdobogásérzés, vagy pillanatokig tartó megszédülés formájában jelentkezik.
-    Egyenáramú sokk terápiával. Amennyiben a felülvezérléses ingerlés hatástalan marad vagy olyan ritmuszavar lép fel, amely elsődlegesen sokk terápiát igényel a készülék a külső elektromos defibrilláláshoz hasonlóan, de teljesen automatikusan sokk terápiát alkalmaz, helyreállítva ezáltal a szív normál ritmusát. Ilyenkor előfordulhat, hogy a beteg a ritmuszavar miatt elveszíti az eszméletét, majd másodperceken belül magához tér, nem is észleli a leadott sokkot. Éber állapotban történő sokk leadás esetén azonban a betegek egy erős áramütésszerű érzést tapasztalnak.

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2021 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover