Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

4., Milyen következményei lehetnek a pitvarfibrillációnak?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.23
Agyi embólia: A fenti tünetek mellett, vagy akár korábbi tünetek nélkül is a pitvarfibrilláció agyi embóliát (stroke) okozhat. A pitvarok rendezetlen elektromos aktivációjának következtében megszűnik a felső szívüregek mechanikus pumpafunkciója, így a pitvarokban meglassult vérátfolyás miatt megnő a vérrög (trombus) képződés veszélye. A pitvarban kialakult vérrög leszakadva a keringéssel egy agyi érbe jutva, azt elzárva okozza a stroke-ot. A vérrög képződés kockázata fokozódik az életkor előrehaladásával (65 év fölött), magasvérnyomás betegségben, cukorbetegségben, korábbi agyi embolia esetén, és szívelégtelenségben. Ezen állapotok bármelyikének fennállása esetén tartós véralvadásgátló alkalmazása megfontolandó.

Szívelégtelenség: A tartósan fennálló pitvarfibrilláció döntően a magas pulzusszámnak és szabálytalan szívműködésnek az eredményeként az esetek egy részében szívgyengeség, szívelégtelenség kialakulásához vezet. A szívelégtelenség megjelenése gyakran a betegek panaszainak fokozódásához vezet, elsősorban fulladás, lábdagadás jelentkezik, vagy a meglévő panaszok fokozódnak, illetve a szív pumpafunkciójának csökkenése az életkilátásokat is rontja. Emiatt indokolt a pitvarfibrilláló beteg rendszeres kardiológiai gondozása még panaszmentes esetekben is.

Demencia: A pitvarfibrilláció fokozza a demencia kialakulásának kockázatát. Ez a kockázat részben a ritmuszavar kapcsán a szívben kialakult olyan kis méretű vérrögök elszabadulása okozza (agyi microembolizáció), ami klinikailag stroke-ot nem okoz, de ismétlődő jellege miatt évek alatt mégis az agyi szerkezet és működés károsodásához vezet. Az agyi microembolizáció mellett a tartósan szabálytalan szívműködés is szerepet játszhat a kialakulásában. Vannak arra is adatok, hogy sikeres katéterabláció után a demencia kialakulásának kockázata visszatér az életkornak megfelelő átlagos szintre.

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2021 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover