Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

4., Hogyan történik a pacemaker beültetése? Mire figyeljek a műtétet követően?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.27
A pacemaker beültetése

A pacemakerek beültetése egy erre a célra kialakított steril műtőben történik jellemzően altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben, szükség szerint vénásan is alkalmazott fájdalomcsillapítással, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal járjon a beavatkozás. Az érzéstelenítést követően általában a mellkas bal oldalán a kulcscsont alatt metszést ejtünk, kialakítjuk a bőr alatt a tasakot a készüléknek, majd a kulcscsont alatt futó nagyvénán (v. subclavia) keresztül történik az elektródák levezetése a szívbe. Az elektródák pozícionálása fluoroscopiás (Röntgen) átvilágítás mellett történik. Az elektródákat a szív megadott területein fixáljuk a szívizomzathoz, másik végüket a pacemaker generátorhoz csatlakoztatjuk. Ezt követően a pacemaker generátort elhelyezzük az előre elkészített tasakban, melyet öltésekkel zárunk.
A műtét időtartama egy-, és kétüregű készülékek esetén 30-60 perc közötti, a háromüregi készülékek esetében a bal kamrai elektróda pozícionálása a szív saját vénás rendszerében technikailag nehezebb, időben elhúzódóbb, emiatt ezen készülékek beültetésének ideje általában 50-120 perc közötti. Természetesen a fenti időtartamoktól az egyes esetek akár jelentős mértékben is eltérhetnek az anatómiai sajátosságok függvényében.


Generátorcsere

Ha a pacemaker telepfeszültsége (az akkumulátor töltöttségi szintje) lecsökken generátorcserére kerül sor. Ennek során műtéti úton megnyitjuk a pacemaker tasakot, kiemeljük a pacemaker generátort. Az elektródákat szétcsatlakoztatjuk a generátortól, majd az új pacemakerhez csatlakoztatjuk őket. Az új készüléket a tasakba visszahelyezzük, majd bezárjuk a bőrt. A műtét során az elektródák cseréjére rutinszerűen nem kerül sor, működésük gyakran évtizedekig problémamentes. Azokat cserélni csak akkor szoktuk, ha a működésük rendellenessé válik, például törés vagy szigetelési hiba miatt.
Egy pacemaker/ICD átlagos élettartama 6-12 év, de a készülék típusától, a beállított ingerlőfeszültségtől és az ingerlési igénytől függően ettől eltérések lehetségesek.


Lehetséges szövődmények

Általánosságban a műtétek során súlyos, életveszélyes szövődmények előfordulása ritka, azonban kisebb szövődmények akár 4-8% arányban is jelentkezhetnek, melyek a kórházi kezelés elhúzódását, esetleg egy újabb műtétet tesznek szükségessé, ilyenek például:
-    elektróda kimozdulása
-    légmell (pneumothorax)
-    pacemaker zseb bevérzése
-    szívizom perforációja, szívtamponád
-    fertőzés


Műtét utáni tudnivalók

A betegek jellemzően a műtét másnapján otthonukba távozhatnak, önmagukat el tudják látni.
A műtéti seb steril kötése 5-7 napig javasolt, ezt követően a sebet fedő kötés eltávolítható. Varratszedés általában nem szükséges, mert már a legtöbb helyen felszívódó fonallal történik a seb zárása, azonban, ha mégis, akkor jellemzően a műtétet követően 7-10 nappal kerül rá sor.
A műtétet követő első 4 hétben javasolt a bal váll (amennyiben a bal oldalról történt a beavatkozás) óvatos mozgatása az elektróda kimozdulás megelőzése céljából. Elsősorban a váll kifejezett, erőteljes mozgatását kell kerülni, (pl.: torna, nehéz tárgyak emelése).

A hazabocsátást követően, ha a pacemaker zseb környékén elszíneződés, duzzanat, fájdalom alakul ki soron kívüli kontroll javasolt a műtétet végző vagy gondozó orvosnál! Ennek oka a műtétet követő első napokban leggyakrabban bevérzés (főleg, ha a beteg véralvadásgátló gyógyszert is szed), azonban az ezt követően jelentkező tünetek sebfertőzésre utalhatnak. A sebfertőzés tüneteinek típusos megjelenési ideje függ a kórokozó fajtájától, leggyakrabban a műtétet követően 10-14 nap, vagy 4-6 hónap elteltével jelentkezik.

Pacemakeres betegek esetében, ha bármikor visszatérően hidegrázás, lázas állapot jelentkezik, aminek nincs meg a kiváltó oka gondolni kell a pacemaker elektródákat érintő fertőzés lehetőségére.

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2021 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover