Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

3., Miből áll egy pacemaker? Milyen típusai vannak?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.27
A pacemakerek egy pacemaker generátorból és a hozzá csatlakoztatott elektródá(k)ból állnak. Többféle típusuk van, melyeket nemcsak a lassú szívműködés kezelésére használunk.

A pacemaker felépítése

A pacemaker egyrészt áll egy pacemaker generátorból, ami egy lezárt titán tokban tartalmazza az energiaforrást (lítium akkumulátor), erősítőt, és a számítógépes vezérlést.  A generátort általában a mellkas bőre alá ültetjük, jellemzően a bal oldalon a kulcscsont alá. A kulcscsont alatt futó éren (vena subclavia) keresztül elektródát vezetünk a szívbe, melynek végét a szívizomhoz rögzítjük, másik végét a pacemaker generátorhoz csatlakoztatjuk. A pacemaker az elektródákon keresztül érzékeli a szív saját elektromos aktivitását és azokon keresztül képes az elektromos impulzust eljuttatni a generátorból a szívizomhoz.

A pacemaker működése

A pacemakereknek van egy beállított alapfrekvenciájuk (általában 60-70/perc), ami alá nem engedik esni a szívfrekvenciát (percenkénti szívdobbanások számát). Ha a szív saját ritmusa a beállított alapfrekvencia alá esne a pacemaker bekapcsol és a megadott frekvenciával ingerli a szívet. A készülékekben külön alapfrekvencia állítható be a nappali és az éjszakai időszakra, ezzel is jobban közelítve a pulzusszám élettani napszaki ingadozását. Továbbá a legtöbb pacemaker rendelkezik frekvenciaválasz funkcióval, ami azt jelenti, hogy képesek a mozgást érzékelni és mozgásra emelni az ingerlési frekvenciát, hasonlóan ahhoz, ahogy egy egészséges ember pulzusszáma is emelkedik fizikai terhelés hatására.

A pacemakerek típusai

-    együregű pacemaker
Egyetlen elektródát vezetünk a szívbe jellemzően a jobb kamrába, vagy a jobb pitvarba.
-    kétüregű pacemaker
A leggyakrabban használt pacemaker típus. Egy elektródát vezetünk a jobb kamrába és egyet a jobb pitvarba, ezáltal lehetővé válik a pitvarok és a kamrák érzékelése és ingerlése, ami az élettanihoz leginkább hasonló szívműködést tud biztosítani.
-    háromüregű (biventriculáris) pacemaker
Itt a jobb kamrai, jobb pitvari elektróda mellett egy harmadik elektróda is beültetésre kerül a bal kamrába, pontosabban a bal kamra külső felszínén futó saját vénás hálózatába. Ezt a típust nem a lassú szívműködés, hanem a tüneteket okozó szívgyengeség (szívelégtelenség) kezelésében alkalmazzuk. A szívelégtelenség bizonyos formáiban a két kamra egyszerre történő ingerlésre hatékonyabb szívösszehúzódást eredményez.
 

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2021 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover