Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.23
A ritmuszavar előfordulási gyakorisága az életkorral előrehaladva növekszik és jellemzően olyan betegeknél alakul ki, akiknek már van valamilyen szív-, érrendszeri betegségük. A leggyakoribb okok:
-    Magasvérnyomás (főként, ha régóta áll fenn és nem megfelelően kezelt)
-    Korábbi szívinfarktus, koszorúérelmeszesedés
-    Szívelégtelenség
-    Szívbillentyűbetegségek (jellemzően a kéthegyű billentyű elégtelensége vagy szűkülete)
-    Szívműtétet követően

A szív-, érrendszeri okokon kívűl egyéb kórállapotok is pitvarfibrilláció kialakulásához vezethetnek:
-    Pajzsmirigy túlműködés (A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő betegek hozzávetőleg 13%-ában jelentkezik pitvarfibrilláció, míg a pitvarfibrilláció hátterében kb. 5%-ban található túlműködő pajzsmirigy. Emiatt minden újkeletű pitvarfibrilláció esetén rutinszerűen javasolt a pajzsmirigy funkció vérvétellel történő ellenőrzése. Amennyiben pajzsmirigy túlműködés áll a pitvarfibrilláció hátterében az alapbetegség rendezését követően a ritmuszavar is megszűnik.)
-    Alkoholfogyasztás (Főként az alkalmankénti nagy mennyiségű alkohol fogyasztását követően jelentkezhet ritmuszavar erre hajlamos betegeken, amely azonban gyakran csak átmeneti.)
-    Alvási apnoe szindróma (Elsősorban túlsúlyos, éjszakánként horkoló betegek esetében kell rá gondolni. Az alapbetegség kezelése csökkentheti a ritmuszavar gyakoriságát.)
-    Tüdőbetegség (Számos krónikus tüdőbetegség vezethet pitvarfibrilláció kialakulásához, illetve a kezelésükben alkalmazott gyógyszerek is provokálhatják a ritmuszavart.)
-    Cukorbetegség
-    Krónikus veseelégtelenség
-    Elhízás

A betegek kisebb részében azonban a ritmuszavar hátterében sem alap szívbetegség, sem társbetegségek, sem provokáló tényezők nem azonosíthatók. Ilyen esetekben örökletes tényezők tehetők felelőssé a ritmuszavar megjelenéséért.

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

4., Milyen következményei lehetnek a pitvarfibrillációnak?

2020. december 23.
Bár a pitvarfibrilláció igen ritka esetektől eltekintve nem hajlamosít hirtelen szívhalálra a tartósan fennálló, kezeletlen (vagy nem megfelelően kezelt) ritmuszavar esetenként súlyos szövődményekhez vezethet.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2022 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover