Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

1., Mi a pitvarfibrilláció?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.23
A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartós ritmuszavar, mely teljes populáció hozzávetőleg 1-2%-át érinti, előfordulási gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő, a 75 évesnél idősebbek akár 8-10%-ában is jelen lehet.
A pitvarfibrilláció önmagában nem egy életveszélyes szívritmuszavar, azonban a ritmuszavar alatti pulzusszámtól és az egyéb társbetegségektől függően esetenként sürgős orvosi ellátást igényelhet.
Klinikai megjelenését tekintve három formáját különíthetjük el:
-    Paroxizmális (epizodikus): a ritmuszavar epizódokban jelentkezik, spontán indul és jellemzően percek vagy órák alatt (de legkésőbb 7 napon belül) spontán, gyógyszeres beavatkozás nélkül helyre is áll a normál szívritmus.
-    Perzisztáló: a pitvarfibrilláció legalább 7 napig tart, a normál ritmus ilyenkor már jellemzően gyógyszer adását követően vagy elektromos kardioverzió hatására áll csak vissza.
-    Permanens: a ritmuszavar folyamatosan fennáll és a normál szívritmus sem gyógyszeres sem elektromos kardioverzió hatására nem áll tartósan vissza, illetve erre nem is törekszünk.
A leggyakoribb, hogy a ritmuszavar paroxysmális formában jelentkezik, majd az évek múlásával a paroxysmusok egyre gyakoribbak és hosszabbak lesznek, végül a ritmuszavar állandósul. Ettől természetesen eltérő is lehet a kórlefolyás esetenként évtizedek elteltével is a paroxymális forma áll fenn, másoknál pedig már az első jelentkezésekor is folyamatosan fennáll a ritmuszavar.

További bejegyzéseink

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

4., Milyen következményei lehetnek a pitvarfibrillációnak?

2020. december 23.
Bár a pitvarfibrilláció igen ritka esetektől eltekintve nem hajlamosít hirtelen szívhalálra a tartósan fennálló, kezeletlen (vagy nem megfelelően kezelt) ritmuszavar esetenként súlyos szövődményekhez vezethet.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2022 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover