Telefonos időpontfoglalás.: +36 (70) 941-1243
Telefonos időpontfoglalás, információ kérés munkanapokon 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!
ONLINE Időpontfoglalás

1., Mi a pacemaker? Milyen esetekben jön szóba a beültetése?

« Vissza az előző oldalra
ora2020.12.27
A pacemaker egy a bőr alá helyezett kis eszköz, ami a szívbe vezetett elektródákon keresztül képes a szívet elektromosan ingerelni, ezáltal fenntartani a megfelelő szívfrekvenciát (percenkénti szívdobbanások számát). Beültetésére akkor van szükség, ha a szív működése kórosan lelassul.
Az utóbbi években speciális pacemakerek is kifejlesztésre kerültek, melyeket például a szívelégtelenség kezelésében vagy a hirtelen szívhalál megelőzésére használunk.


A szív elektromos rendszere

A szív működését a saját beépített elektromos rendszere szabályozza. Ez egyrészt áll egy ingerképző csomóból (sinus csomó), ami a jobb felső szívüreg (pitvar) falában található és a szervezet szükségletének megfelelően képes az elektromos impulzusok előállítására. Az elektromos impulzusok kilépve a sinus csomóból végigfutnak a pitvarokon egyszerre aktiválva azokat. Az elektromos aktiváció a szívizom mechanikus összehúzódását váltja ki, aminek eredményeként a pitvarokba beáramlott vért az alsó szívüregek (kamrák) felé továbbítja. A pitvarok aktivációját követően az elektromos impulzus a pitvar-kamrai csomón (ami az egyetlen elektromos összeköttetés az amúgy elválasztott pitvarok és kamrák között) keresztül vezetődik le a kamrákra, ahol a kamrák saját elektromos vezetőrendszerén végigfutva aktiválják a kamrai izomzatot, szintén következményesen a szívizom összehúzódását váltva ki. A jobb kamra összehúzódása pumpálja ki a vért a tüdők és a bal kamra a szervezet egésze irányába.


A szív elektromos rendszerének betegségei

A szív elektromos rendszerének működése több ponton szenvedhet zavart, ezek közül a két leggyakoribb, ami a kórosan lassú szívműködéssel járó esetek döntő többségéért felelős:
-    sinus csomó betegség (sinus bradycardia)
Az ingerképzésért felelős csomó, a sinus csomó működése lelassul, emiatt a szívfrekvencia lecsökken, mind a pitvarok, mind a kamrák működése lelassul. Hátterében elsősorban a sinus csomó elöregedése áll, emiatt jellemzően az idős kor betegsége. Általában fokozatosan alakul ki, évek alatt is csak lassan rosszabbodik.
-    pitvar- kamrai csomó vezetési zavara (AV blokk)
Ebben az esetben a sinus csomó működése megfelelő, a pitvarok megfelelő ütemben aktiválódnak, azonban az elektromos impulzus a pitvar-kamrai csomóban kialakult vezetési zavar miatt lelassul, vagy elakad. Hátterében állhatnak szívizombetegségek, vagy az elektromos vezetőrendszer élettani öregedési folyamata.
Az AV blokknak három súlyossági fokozata ismert:
-    I. fokú AV blokk: az ingervezetés sebessége meglassult a pitvarokról a kamrákra, de minden impulzust képes levezetni. Tünetet ritkán okoz és a pacemaker beültetése is csak elvétve indokolt.
-    II. fokú AV blokk: az ingervezetés súlyosabb zavara, már nem minden impulzust képes átvezetni a pitvarokról a kamrákra. Pacemaker beültetése általában indokolt.
-    III. fokú AV blokk: teljes pitvar-kamrai blokk jellemzi, a kamrákat a saját elektromos rendszerükből kiinduló pótritmus tartja működésben. Ez azonban a szükségesnél lényegesen alacsonyabb szívfrekvenciát és következményesen pulzusszámot eredményez. Pacemaker beültetése még tünetmentes esetben is indokolt.

A kórosan lassú szívműködés gyógyszeresen tartósan nem „gyorsítható”, kezelésében a pacemaker beültetése jelenti a megoldást.
Fontos, hogy kórosan lassú szívműködés másodlagosan is kialakulhat, például gyógyszerhatás következményeként, ilyen esetekben természetesen a kiváltó gyógyszer elhagyása az elsődleges és pacemaker beültetés csak akkor indokolt, ha a lassú szívműködés ezt követően is fennáll.

További bejegyzéseink

1., Mi a pitvarfibrilláció?

2020. december 23.
A pitvarfibrilláció (pitvarremegés) egy szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendkívül gyors, rendezetlen elektromos működése áll.
Bővebben »

2., Milyen okok vezethetnek pitvarfibrilláció kialakulásához?

2020. december 23.
Leggyakrabban valamilyen már meglévő szívbetegség talaján alakul ki, de számos más kórállapot is állhat a hátterében.
Bővebben »

3., Milyen tünetek esetén kell pitvarfibrillációra gondolni?

2020. december 23.
Leggyakrabban szapora szabálytalan szívdobogásérzés formájában jelentkezik, de főleg férfiaknál szintén gyakori, hogy a tartósan fennálló ritmuszavar egyetlen tünete a fáradékonyság.
Bővebben »

Kapcsolat

Cím: 4029 Debrecen, Veres utca 24. Földszint 3. Kapucsengő: RENDELŐ.
A parkolás a rendelő előtt és a környező utcákban ingyenes.
Telefonos időpontfoglalás:
+36 (70) 941-1243
href="mailto:uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni">E-mail: uh!pont!mtiroidrak!kukac!ofni

Telefonos időpontfoglalás, információ kérés hétköznap 16-19 óra között. Ha azonnal nem tudjuk fogadni hívását, rövid időn belül visszahívjuk Önt!

Általános rendelési idő minden pénteken 17:00-20:00-ig, páros hét szombatjain 09:00-12:00, 13-16:00-ig.
Ettől esetlegesen eltérő rendelési idők a naptárban jelzett napokon!

Üzenetküldés

Kérdése van? Bizonytalan, hogy meglévő panaszaival jó helyen jár? Elkerülné a felesleges vizsgálatot? Írjon nyugodtan!

Üzenet elküldése

Üzenőfal

Új bejegyzés írása

A rendelőben eltérő időpontban radiológiai, kardiológiai és diabetológiai szakrendelés is működik, ajánlom szíves figyelmükbe kiváló kollégáimat:
2020 - 2021 © www.kardioritm.hu - Minden jog fenntartva
Készítette a:
WebDeb.hu
naptár hoverLe nyíl hover